Æbleguf – kompot/mos/syltetøj (glutenfri, laktosefri og sukkerfri)
Min mor har et æbletræ med en masse nedfaldsæbler. Når disse æbler kommer en tur i en gryde, bliver de forvandlet til den mest lækre og fløjlsbløde æbleguf – eller kompot, mos og minsandten også syltetøj. Jeg bruger dét til det hele 😀
Det kan klart anbefales at lave æbleguf – total efterårs stemning på glas. Render du over et godt tilbud på æbler, kender du nogle som kender nogle, eller er du selv ævle-ejer – SÅ snyd dig ikke for denne lækre oplevelse 😀
Æbleguf (1 meget stort eller 2 små glas)
Du skal bruge:
Ca. 700 g æbler
2,5 dl. vand
1. tsk. kanel
1/2 tsk. vanilje
1/4 tsk. stødt ingefær
1/4 tsk. stødt kardemomme
1 spsk. sukrin
Sådan gør du:
- Skræl æblerne og skær dem ud i små tern.
- Æblerne og vand kommes i en gryde med låg (vandet skal ikke dække æblerne, men skal bare ligge og småsimre i bunden).
- Lad æblerne småsimre i 5-10 min.
- Tilsæt alle krydderierne.
- Æblerne skal koges møre på svag varme (ca. 30 min.). Mos løbende æblerne med bagsiden af en grydeske.
- Til sidst smages æblerne til med sukrin.
- Hvis du ønsker at æblemosen skal være fuldstændig smooth, kan du stavblende den til ønsket konsistens.
- Hæld mosen på et skoldet syltetøjsglas – og luk låget med det samme, således glasset danner vakuum.
Tip:
Jeg er opdraget til ikke at anvende konserveringsmidler. Et tip til lidt længere holdbarhed er, at ryste glasset med en sjat cognac.
Brug æbleguffet til trifli, på pandekager/vafler, på yoghurt eller på et stykke brød 🙂