Grød Karamel (Glutenfri, laktosefri & sukkerfri)

Pebernød Guide for alternative pebernød-bagere :D

Okay, jeg indrømmer dét – jeg er en pebernød-entusiast 😉 Det er måske lidt tosset, men der må være andre derude, der også går op i perfekte pebernødder 😀 Det er jo kun jul en gang om året…

Jeg har derfor lavet en bette pebernød-guide, som er ret god at bruge, hvis du bager alternativt 🙂 Som tidligere nævnt i et andet indlæg, består traditionelle pebernødder af 3 vigtige småkage ingredienser; nemlig smør, sukker og hvedemel. Der skal lidt arbejdskraft og tanker bag, når man skal opnå den helt rigtige konsistens 😀 Smagen er derimod let at opnå, da julens krydderier er ret dominante i sig selv.

Ingen jul uden pebernødder :D

Ingen jul uden pebernødder 😀

 

Ret vigtig viden…

Forleden bagte jeg pebernødder (se her) Og denne dej er nok min favorit 🙂 Den bliver nemlig ret sprød på overfladen. OG NU KOMMER DET GODE! Dagen efter jeg havde bagt disse pebernødder, blev jeg selvfølgelig nødt til at spise lidt af dem. De sagde stadig “knæk”, når jeg bed dem over, men inden i var de lidt chewy. Hvis man har det fint, med en lidt blødere pebernød, kan det sagtens gå an, for de smager jo dejligt. MEN jeg VILLE have “rigtige” pebernødder. Jeg tog kampen op. Jeg tændte ovnen, og smed dem ind igen 😀 Bare lige i et par minutter. Og hvad skete der så, efter de blev kølet af??? NU er de sprøde uden på og inden i. Yeah! Så hvis du også gerne vil have lidt hårdere pebernødder, så lad være med at bage dem for mørke i første omgang – så kan de nemlig holde til endnu en omgang i ovnen 😀

Pebernød-guide for juletosser og alternative julebagere: 

* Hjortaksalt er vigtigt at bruge, da det hjælper med at gøre pebernødderne sprøde.

* Majsstivelse er også med til at gøre pebernødderne sprøde.

* Brug altid fedtstof/olie.

* Lav dine pebernødder lidt mindre og fladere end “normalt”, da de nemmere bliver sprøde (uden at blive fuldstændig brændte).

* Lad dine pebernødder køle helt af før du ligger låg på kagedåsen.

* Bag dine pebernødder øverst i ovnen. Hvis du bager dem for langt nede, vil ovnens undervarme brænde pebernøddernes bund.

* Brug de krydderier du aller bedst kan lide – så opnår du maximal nydelse på smagen.

* Lad din dej stå mindst en time i køleskabet før der trilles pebernødder. Krydderierne får lov at blomstre, og dejen er lettere at arbejde med.

* Hvis du ønsker “hårdere” og fuldstændig sprøde pebernødder, kan du bage dem igen dagen efter. Jep du hørte rigtig (læs evt. min lille historie ovenover). Dette kræver selvfølgelig, at de ikke er helt mørke efter første bagning. Dette “trick” har jeg kun prøvet med “Pebernødder med et twist af appelsin”.

* Min favorit pebernød opskrift er lige pt “Pebernødder med et twist af appelsin” – med den begrundelse at pebernødden her bliver sprødere.  Er du ikke så vild med appelsin, kan du bare droppe appelsinskallen, og fyrer op for traditionelle pebernød-krydderier (ingefær, nelliker, allehånde osv.)

* Overtræk fx nogle af dine pebernødder med mørk sukkerfri/laktosefri chokolade. Det smager virkeligt lækkert 😀 (går dine pebernødder i ged, kan du altid redde dem med chokolade).

*

Næste indlæg

Grød Karamel (Glutenfri, laktosefri & sukkerfri)