Chokolademousse (sukkerfri, glutenfri & laktosefri)

De BEDSTE glutenfri grovboller (glutenfri, laktosefri & sukkerfri)

I går lykkedes det mig, at lave de BEDSTE glutenfrie boller (og det er altså uden at overdrive). De smager ligeså godt, som min mors hjemmebag – og hun kan sit kram 😉

De smager af “almindelige” lækre grovboller, de er bløde inden i og sprøde udenpå. Allerede da de var i ovnen, afslørede duften at det blev en succes 😀

Dette er uden tvivl, de BEDSTE glutenfri boller, jeg nogensinde har lavet eller smagt :D

Dette er uden tvivl, de BEDSTE glutenfri boller, jeg nogensinde har lavet eller smagt 😀

Der er fuldkornsris i bollerne, hvilket bidrager til svampet konsistens og selvfølgelig fuldkorn. Derudover er de koldhævet, så der er faktisk meget lidt gær i dem. Troede ikke langtidshævning havde en særlig stor betydning, når der bages alternativt og glutenfrit – JEG TOG FEJL J For hold nu ferie, de er øverst på min ”brød top 5-liste”.

Jeg er blevet inspireret af forskellige opskrifter, b. la. af bogen ”Low Fodmap Diet”, men opskriften har jeg skam selv eksperimenteret mig frem til 😀

grovbollerrist

 De bedste glutenfri grovboller (14-17 stk.)

Det skal du bruge:

60 g. sesamfrø

60 g. hørfrø

2 dl. vand

 

5 dl. mandelmælk

15 g. gær

 

2 tsk. alm. Sukrin

1 tsk. salt

20 g. Husk (loppefrøskaller)

1,5 spsk. Rapsolie

100 g. kogte fuldkorns ris

75 g. majsmel

175 g. boghvedemel

50 g. fedtreduceret kokosfibermel (jeg brugte den fra Sukrin)

60 g. glutenfri havregryn

40 g. hirseflager

Sesamfrø og chiafrø til pynt

 

Sådan gør du:

Dag 1:

– Først skal der laves en ”kernegrød”. Sesamfrø, hørfrø og vand kommes i en gryde. Det koges til grød i ca. 5 min. Rør rundt undervejs, således kernerne ikke brænder på. Når grøden er færdig, tages det af blusset, lad det afkøle.

– Mandelmælken lunes. Smulre gæren heri, rør rundt så gæren opløses helt.

– Til sæt kernegrøden, sukrin, salt, olie, Husk, kogte fuldkorns ris, majsmel, boghvedemel, fedtreduceret kokosfibermel, havregyn og hirseflager.

– Rør dejen sammen evt. med en elpisker med dejkroge.

– Dejen skal også æltes godt sammen med håndkraft.

– Stil dejen på køl natten over.

 

Dejen skal hæve på køl natten over. Glæd dig til i morgen = lækre nybagte boller :D

Dejen skal hæve på køl natten over. Glæd dig til i morgen = lækre nybagte boller 😀

Dag 2:

– Tænd oven på 200 grader.

– Den koldhævet dej formes til boller (ca. 14-17 stk.). Lad dem hæve på en bageplade i ca. 20 min.

– Pensel bollerne med æg, mælk eller vand og drys sesamfrø og chiafrø på.

Så er bollerne klar til en tur i den forvarmet ovn.

Så er bollerne klar til en tur i den forvarmet ovn.

– Bag bollerne midt i ovnen på 200 grader i 18-22 min. (hold øje med, ovne opfører sig forskelligt).

– Bollerne er fryseegnet 🙂

Jeg lader altid mit bagværk køle af på en rist, så bliver bundene nemlig dejlig sprøde :)

Jeg lader altid mit bagværk køle af på en rist, så bliver bundene nemlig dejlig sprøde 🙂

Mmmm. Duften har bredt sig i hele hytten 😀 Meld gerne tilbage, hvis du prøver opskriften. Jeg håber du også får en succesfuld bage-oplevelse 😀

 

Tips:

  • Væsken der lunes (i dette tilfælde mandelmælken) skal være omkring 37 grader. Gæren bliver simpelthen ”slået ihjel”, hvis væsken bliver for varm.
  • Koldhævning/langtidshævning giver bedre smag – melet udvikler nemlig en mere fyldig smag.
  • Der bruges mindre gær ved koldhævning og langtidshævning, dette er ret godt på sundhedsfronten, da gær indeholder mange enzymer, som ikke er så sunde igen.

1

  • Maya

    De ser virkelig gode ud! Men er det 100 g ris før eller efter man har kogt dem? 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Chokolademousse (sukkerfri, glutenfri & laktosefri)