De BEDSTE glutenfri grovboller (glutenfri, laktosefri & sukkerfri)
I går lykkedes det mig, at lave de BEDSTE glutenfrie boller (og det er altså uden at overdrive). De smager ligeså godt, som min mors hjemmebag – og hun kan sit kram 😉
De smager af “almindelige” lækre grovboller, de er bløde inden i og sprøde udenpå. Allerede da de var i ovnen, afslørede duften at det blev en succes 😀
Der er fuldkornsris i bollerne, hvilket bidrager til svampet konsistens og selvfølgelig fuldkorn. Derudover er de koldhævet, så der er faktisk meget lidt gær i dem. Troede ikke langtidshævning havde en særlig stor betydning, når der bages alternativt og glutenfrit – JEG TOG FEJL J For hold nu ferie, de er øverst på min ”brød top 5-liste”.
Jeg er blevet inspireret af forskellige opskrifter, b. la. af bogen ”Low Fodmap Diet”, men opskriften har jeg skam selv eksperimenteret mig frem til 😀
De bedste glutenfri grovboller (14-17 stk.)
Det skal du bruge:
60 g. sesamfrø
60 g. hørfrø
2 dl. vand
5 dl. mandelmælk
15 g. gær
2 tsk. alm. Sukrin
1 tsk. salt
20 g. Husk (loppefrøskaller)
1,5 spsk. Rapsolie
100 g. kogte fuldkorns ris
75 g. majsmel
175 g. boghvedemel
50 g. fedtreduceret kokosfibermel (jeg brugte den fra Sukrin)
60 g. glutenfri havregryn
40 g. hirseflager
Sesamfrø og chiafrø til pynt
Sådan gør du:
Dag 1:
– Først skal der laves en ”kernegrød”. Sesamfrø, hørfrø og vand kommes i en gryde. Det koges til grød i ca. 5 min. Rør rundt undervejs, således kernerne ikke brænder på. Når grøden er færdig, tages det af blusset, lad det afkøle.
– Mandelmælken lunes. Smulre gæren heri, rør rundt så gæren opløses helt.
– Til sæt kernegrøden, sukrin, salt, olie, Husk, kogte fuldkorns ris, majsmel, boghvedemel, fedtreduceret kokosfibermel, havregyn og hirseflager.
– Rør dejen sammen evt. med en elpisker med dejkroge.
– Dejen skal også æltes godt sammen med håndkraft.
– Stil dejen på køl natten over.
Dag 2:
– Tænd oven på 200 grader.
– Den koldhævet dej formes til boller (ca. 14-17 stk.). Lad dem hæve på en bageplade i ca. 20 min.
– Pensel bollerne med æg, mælk eller vand og drys sesamfrø og chiafrø på.
– Bag bollerne midt i ovnen på 200 grader i 18-22 min. (hold øje med, ovne opfører sig forskelligt).
– Bollerne er fryseegnet 🙂
Mmmm. Duften har bredt sig i hele hytten 😀 Meld gerne tilbage, hvis du prøver opskriften. Jeg håber du også får en succesfuld bage-oplevelse 😀
Tips:
- Væsken der lunes (i dette tilfælde mandelmælken) skal være omkring 37 grader. Gæren bliver simpelthen ”slået ihjel”, hvis væsken bliver for varm.
- Koldhævning/langtidshævning giver bedre smag – melet udvikler nemlig en mere fyldig smag.
- Der bruges mindre gær ved koldhævning og langtidshævning, dette er ret godt på sundhedsfronten, da gær indeholder mange enzymer, som ikke er så sunde igen.
De ser virkelig gode ud! Men er det 100 g ris før eller efter man har kogt dem? 😉