Klatkager – smager himmelsk (Glutenfri, laktosefri & sukkerfri)
Her er en rigtig god undskyldning for, at lave en STOR portion risengrød i januar 😀 Så kan resten af grøden nemlig blive til lækre klatkager. Klatkager minder lidt om pandekager – jeg synes også, der er lidt æbleskive og vaffel over dem 🙂
Klatkager er en gammel skik, hvor man brugte resterne af grød til at lave en billig dessert 🙂 Min mor har også altid lavet klatkager, når der var rester af risengrøden. Det er en “glemt” dessert, som virkelig bør hyldes – for de er tosset gode 😀
Spis dine klatkager til dessert, til eftermiddags hyggen, Brunch eller måske til aftensmad en dag hvor der skal hygges igennem 😀
Klatkager (ca. 20 stk.)
Det skal du bruge:
500 g. færdigkogt kold risengrød (kog evt. risengrøden på mandelmælk eller laktosefrimælk, hvis der ønskes en laktosefri version)
2 store æg
2 tsk. Sukrin Melis
½ tsk. ren vaniljepulver
2 tsk. (med lidt top) kartoffelmel
½ tsk. citronskal (fra en øko usprøjtet citron)
Kokosolie til stegning
Topping forslag:
Syltetøj (evt. en sukkerfri variant)
Peanutbutter
Honning
Frisk frugt eller bær
Sukrin Melis
Sådan gør du:
- Start med at piske æg og Sukrin Melis godt sammen med en elpisker.
- Herefter tilsættes vaniljepulver og kartoffelmel – pisk igen.
- Rør risengrøden og citronskallen i æggeblandingen med en ske.
- Lad dejen hvile mindst 1/2 time i køleskabet.
- Når dejen har hvilet og sat sig, varmes kokosolie på en pande.
- Brug en grydeske til at lave klatter af dejen – steg klatkagerne gyldent på begge sider.
- Server klatkagerne når de er varme eller lune – med din yndlings topping.
Tips:
- Klatkagerne er allerbedst når de er varme. De kan sagtens gemmes i køleskabet til dagen efter, her kan de med fordels lunes i ovnen eller på en bordgrill med bagepapir.
- Har du ingen risengrød på lager, kan du også lave klatkager af kold havregrød (evt. glutenfrie havregryn) eller hirsegrød.
- Klatkagerne kan også ”trylles om” til mad-blinis, så skal du bare undlade at tilsætte vanilje og Sukrin Melis.
- Hvis ikke jeg har hjemmelavet sukkerfri marmelade på lager, køber jeg det italienske øko mærke ”Rigoni Di Asiago” som laver en marmelade-serie (den hedder ”Fior Di Frutta”) uden sukker. Her er marmeladen sødet med æblesaft frem for sukker. Den kan b. la. købes i Super Brugsen, Kvickly og sommetider i Netto.
- Du kan godt fryse din færdigkogte risengrød ned, for så at lave klatkager af grøden senere.
- Du kan fx også tilsætte kardemomme eller kanel i dine klatkager.
Ingen kommentarer endnu