Mangosalsa m. æble og sesamolie (glutenfri, sukkerfri & laktosefri)

Chokoladeroulade m. himmelsk tofulade-creme (glutenfri, laktosefri & uden raffineret sukker)

Yeah, så kommer opskriften på den viiiildt lækre, svampet og saftige chokoladeroulade 😀

I går lavede jeg endnu en ny kageopskrift 😀 Hele ideen bag denne roulade, stammer fra mine barndoms-kage-minder. Min mor lavede altid kakaoroulade eller chokoladekage til min fødselsdag, fordi jeg dengang ikke kunne fordrage brunsviger 😀 Så kakaorouladen har altid været en af mine yndlings kager, og er det stadigvæk.

 

Mmm lækker chokoladeroulade med masser af tofulade-creme :D Svampet, mumslig og utrolig mættende :D

Mmm lækker chokoladeroulade med masser af tofulade-creme 😀 Svampet, mumslig og utrolig mættende 😀

Denne version af chokoladeroulade (eller kakaoroulade om man vil :D) er naturligvis glutenfri, laktosefri og fri for raffineret sukker. ALLE kan derfor være med, og jeg lover jer, at den smager utrolig dejligt 🙂 Det er et vidunderligt alternativ til en traditionel roulade – og så er den fyldt med kærlighed, mineraler og gode næringsstoffer.

 

Bunden er både fiberrig, blød og svampet, men den er ikke proprøs som traditionelle roulader kan være. Denne bund er let at arbejde med og utrolig let at rulle. Den har en lidt mere fast konsistens end en traditionel gammeldaws roulade, men det gør ikke spor, da den stadig er blød og svampet. Bunden hæver meget under bagningen, men gå ikke i panik når den vokser helt vildt inde i ovnen – den ”falder” nemlig lidt ned igen, når den bliver rullet.

 

Tofulade-cremen taler vist for sig selv 😉 Du godeste hvor smager den godt! Den er fyldt med proteiner, da den b. la. består af tofu. Den får sin sødme fra dadler, sukrin og agave (her kan man bruge honning, hvis man er mere til det). Cremen her er toppen af poppen, og den kan sagtens bruges i andre dessert og kage sammenhænge.

 

Jeg skar min roulade over i 2 stykker, da jeg rullede min bund på den lange led :)

Jeg skar min roulade over i 2 stykker, da jeg rullede min bund på den lange led og fik en stor roulade:)

 

God bagelyst til alle – i er hjertens velkommen til at stille spørgsmål eller tagge jeres bagværk på instagram, så jeg kan se jeres lækkerier 😀

 Nu er der ikke andet at sige end; klar, parat, BAG 😀

 


Chokoladeroulade m. himmelsk tofulade-creme (opskriften giver 1 stor roulade, eller 2 små hvis den skæres over)

Start med at lave tofuladen, så den kan nå at sætte sig, i mens den er på køl bager du bunden.

 

Tofulade-creme

Det skal du bruge:

250 g. Øko Tofu (jeg har brugt ”Nigari Tofu Naturel” fra Helsam/helsekost. Den er fastere, men har stadig en dejlig cremet konsistens).

130 g. friske store dadler fra grøntafdelingen (ca. 10 stk.)

Saft fra en appelsin

3,5 spsk. sukkerfri kakaopulver

2,5 tsk. Sukrin Melis

1 tsk. agave (eller flydende honning)

3 spsk. mandelmælk (til ønsket konsistens)

 

Sådan gør du:

  • Tofu blendes/foodprocesses til en blød cremet masse.
  • Tilsæt dadlerne (husk at fjerne stenene), saft fra en appelsin, kakaopulver, Sukrin Melis og agave. Blend/foodprocess massen i et stykke tid, så den bliver dejlig smooth.
  • Til sidst tilsættes mandelmælk. Massen skal være cremet og blød som en fast kagecreme eller mousse (den må endelig ikke være for flydende).
  • Stil tofuladen på køl – så den kan sætte sig.

 

Tofulade-cremen er blendet færdig og er klar til køl :)

Tofulade-cremen er blendet færdig og er klar til køl 🙂

Chokoladeroulade (uden gluten, laktose & raffineret sukker)

Det skal du bruge:

3 store frilandsæg fra glade høns

3 spsk. Sukrin Melis (det der ligner flormelis)

1 tsk. ren vaniljepulver

2 spsk. FiberHusk -> den gule til bagning (har du kun alm. loppefrøskaller, skal du bruge ca. 4 spsk.)

1/2 dl. fedtreduceret mandelmel (ca. 30 g.)

1/2 dl. kartoffelmel (ca. 32 g.)

2 spsk. sukkerfri kakaopulver (Urtekrams er min favorit)

2 tsk. glutenfri bagepulver (fx fra Urtekram)

1 spsk. Agave (eller flydende honning)

1,5 dl. mandelmælk

Ca. 1 spsk. alm. Sukrin (det der ligner alm. sukker) til at strøg på bagepapiret.

Ca. 40 g. sukkerfri mørk chokolade til pynt

 

Sådan gør du:

Step 1 – Dej og bagning af bunden:

  • Tænd ovnen på 180 grader (alm. ovn).
  • Pisk æg, Sukrin Melis og vaniljepulver godt sammen med en elpisker.
  • Tilsæt FiberHusk, fedtreduceret mandelmel, kartoffelmel, kakaopulver og bagepulver – pisk igen.
  • Agave og mandelmælk blandes i til sidst. Sørg for at piske dejen rigtig godt sammen, således der ikke er klumper af mel eller lign.
  • En bageplade med bagepapir drysses med alm. sukrin (Husmoder-råd: Når du drysser sukrin over bagepapiret, hænger bunden nemlig ikke fast, når papiret skal trækkes af efter bagningen).
  • Fordel dejen i et tyndt lag på bagepapiret (dejen hæver meget) – dejen skal næsten fylde en hel bageplade, på nær de sidst 5-10 cm. i den ene side. Brug evt. en dejskraber til at jævne dejen ensartet ud.
  • Bag rouladebunden midt i ovnen på 180 grader i ca. 20 min. (hold godt øje, rouladenbunden må ikke blive brændt i siderne). Bunden hæver meget, og er færdigbagt, når der ikke hænger dej fast på en kødnål.

 

Bunden skal næsten fylde en hel bageplade :) Bunden hæver en del under bagning.

Bunden skal næsten fylde en hel bageplade 🙂 Bunden hæver en del under bagning.

Step 2 – Rul Rouladen og sidste finish:

  • Når rouladen er færdig bagt, ligger du et stykke bagepapir på køkkenbordet. Vend straks rouladebundens øverste side over (skal gøres i en hurtig bevægelse) på bagepapiret.
  • Træk forsigtigt bagepapiret af rouladen.
  • Smør tofulade på den lune bund.
  • Rul rouladen stramt sammen (skal gøres mens rouladen stadig er lun, så den ikke knækker eller sprækker).
  • Hvis du ruller rouladen på den lange led, har du en stor og lang roulade. Du kan vælge at skære den midt over, således du har to lige store roulader. Alternativt kan du rulle rouladen på den korteste side, og få en mere buttet version med mere bund – alt er relativt 🙂
  • Smelt chokoladen over vandbad. Dekorer rouladen med chokoladestriber.
  • Sæt rouladen på køl i mindst 1 time, så den kan sætte sig.

 

Server den kolde roulade med en god kop kaffe eller the – nu skal der smovses 😀

 roulade3

Opbevaring:

Rouladen opbevares på køl. Den kan holde sig i op til ca. 3 dage. Den kan også fryses, da tofu er fryseegnet J Hvis du vælger at fryse noget af rouladen, kan du evt. skære den i passende portionsstykker. Ta’ stykkerne op af fryseren i god tid, så de kan nå at tø op.

 

Tips & roulade-ævl:

  • Køb altid økologisk GMO-fri tofu, og ikke en billig variant i super markedet. Både Helsekost og Urtekrams tofu er fri for genmodificerede organismer.
  • Tofuladen kan også bruges som chokolademousse, kagecreme i lagkage eller som frosting på cupcakes eller muffins.
  • Rouladebunden hæver en del under bagningen, men ”falder” lidt ned igen, så snart den vendes på bordet, og når den rulles sammen (så bliv ikke nervøs for, at den virker høj og hæver godt op i ovnen).
  • Genialt husmoder-råd nævnes lige igen 😀 Drys alm. Sukrin over bagepapiret inden du fordeler dejen derpå. Bunden hænger nemlig ikke fast og har lettere ved at slippe, når papiret skal trækkes af efter bagningen.
  • Rouladen har godt af at hvile og trække i køleskabet, gerne natten over J
  • Når du pynter rouladen med smeltet chokolade, kan du evt. forme et kræmmerhus af bagepapir og bruge den som dekorationssprøjte. Så kan du lave fine tynde striber på din kage.
   

4

  • fabfood

    Jeg stemmer for at du erstatter dadlerne med 50% abrikos og 50% svesker 😀 Er sikker på, at det også bliver super lækkert 🙂
    Åh 1000 tak, godt at du kan bruge opskrifterne 😀
    Det er noget værre noget med det sukkersyge 🙁 Men du står snart på den anden side med en guldklump på armen 🙂

    Knus Pernille

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Svesker var en god ide, de er heller ikke så slemme i forhold til blodsukkerpåvirkning 🙂 Figner og rosiner er desværre no go.
    Hold nu op hvor jeg glæder mig til at føde og være færdig med sukkersyge! Det er altså lidt en jungle hvad man kan spise!
    Men som jeg har sagt før, så har dine opskrifter reddet dagen flere gange 🙂 Og jeg vil klart forsætte med at bruge dem når sukkersygen er væk. Har nemlig 50 % risiko for at udvikle diabetes efterfølgende, så skal tænke mig om når det gælder kost fremover 🙂
    Knus

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Tine,
    Hvad med at erstatte det med svesker/rosiner/figner/morbær og abrikos? En 50/50? Så det ikke bliver for abrikosagtigt?

    Knus Pernille

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Øv bøv for at mit blodsukker og dadler IKKE er venner. Normalt erstatter jeg med tørrede abrikoser, der har et væsentlig lavere glykæmisk index, men tænker at når det er 130 g, så vil det give en væsentlig anden smag at bruge abrikoser.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mangosalsa m. æble og sesamolie (glutenfri, sukkerfri & laktosefri)