FABtastiske Træstammer – og Romkugler :D (glutenfri, laktosefri & sukkerfri)
Romkugler og Træstammer har altid været en af mine kage-favoritter 😀 Dengang jeg var lille, kunne jeg KUN lide min mors chokoladekage og så liiiige Romkugler og Træstammer 😀 Derfor har jeg nu lavet min egen version af lækre Træstammer, uden raffineret sukker, gluten og laktose 😀
De smager DÆLME DYTME godt 😀 Jeg er den største FAN af “FABtastiske Træstammer – og øh Romkugler” 😀
Når du skal lave Træstammer, skal du først lave en romkuglemasse. Du skal bruge 1/2 portion romkuglemasse til 10 træstammer. Laver du en hel portion romkuglemasse, kan du bare trille den resterende dej til romkugler (det kan klart anbefales, da de kan fryses – så er der altid små romkugler på lagret :D)
Jeg har 2 opskrifter på romkuglemasse. De er faktisk nærmest ens, men til denne opskrift har jeg brugt friske bløde iranske dadler, hvor jeg før har brugt soltørret dadler. Dadlerne spiller faktisk en stor rolle, i forhold til mængden af væske og mel. Hvem sagde “Dadel-nørd” 😀
Har du kun soltørret dadler på hylden eller i køkkenskabet (dem man kan købe i poser), vil jeg råde dig til at benytte denne opskrift (hvor der er brugt soltørret dadler).
Fabtastiske Træstammer og Romkugler (10 stk. træstammer og ca. 55-60 små mini-romkugler)
Det skal du bruge:
Romkuglemasse – med bløde iranske dadler (OBS vil du kun lave træstammer, skal du KUN lave 1/2 portion romkuglemasse!)
26 iranske bløde saftige dadler (dem du kan købe i grøntafdelingen i en lille kasse)
4 dl. mandler
1/2 tsk. ren vaniljepulver
ca. 10 tsk. usødet kakao (jeg bruger den fra “Urtekram” i et glas)
5 spsk. kokosfibermel (fx fra “Urtekram” og “Sukrin”)
4 spsk. vand
7-8 tsk. romessens (smag til undervejs – start evt.stille og roligt ud, og tilsæt mere og mere)
Derudover:
125 g. sukkerfri marcipan (kan købes hos Helsekost, Isis og Odense Marcipan har også lavet sukkerfri marcipan, som kan købes i større supermarkeder, alternativt kan du lave din egen sukkerfri marcipan)
Ca. 100 g. mørk sukkerfri og laktosefri chokolade
Evt. krymmel (kokosmel, frysetørret bær, hakket nødder, kakaopulver osv.) til romkugler (hvis du laver en hel portion romkuglemasse)
Sådan gør du:
Step 1. Romkuglemasse:
– Kør mandler til mel i en foodprocessor (eller i en kraftfuld blender), tilsæt dadlerne, kakao og fibermel.
– Til sidst tilsættes de våde ingredienser (vand og romessens). Massen har en tendens til at klumpe sig sammen i en stor kugle, når den får væske. Så kakao og kokosfibermel skal i inden.
– Sæt massen på køl i ca. 15 min., så er den lettere at arbejde med.
Step 2. Romkuglemasse bliver til Træstammer:
– Placer marcipan mellem 2 stykker bagepapir. Rul dejen ud til et rektangel med en kagerulle – den skal være rullet tyndt ud ca. 2,5-3,5 mm.
– Rul romkuglemassen til en lang pølse. Længden skal være lige så lang, som længden på dit rektangel. Jeg lavede 2 rektangler og 2 romkuglepølser, for at marcipanen var lettere at arbejde med.
– Læg pølsen midt på rektanglet, rul/fold forsigtigt marcipanen over romkuglepølsen. Bliver der buler og uligheder i marcipanen, kan du med hjælp fra bagepapiret rulle den lange marcipanpølse fin og “glat” igen.
– Skær marcipanpølsen/den lange træstamme ud i ensartet stykker. Jeg lavede 10 træstammer på 5 cm. i længden.
– Sæt træstammerne på frys.
– Smelt imens chokoladen over vandbad.
– Ta’ træstammerne ud, og dyp først den ene ende på hver træstamme i chokoladen (placer dem på et stykke bagepapir, så hænger de ikke fast). Sæt dem på frys i ca. 5 min. igen – så slipper du nemlig for, at chokoladen drypper.
– Efter 5-10 min. dypper du resten af enderne i chokolade (husk at holde den smeltet chokoladen varm). Sæt dem evt. på frys eller køl igen, for at den sidste chokolade størkner.
– Marcipanen klistre let på træstammerne, brug evt. papirmuffinforme som “kage-kapsler”, så bliver det næsten som hos bageren 😉
– Har du lavet en hel portion romkuglemasse, skal resten af dejen trilles til romkugler, og rulles i drys (fx kokosmel, frysetørret bær og kakaopulver)
– Træstammerne og romkuglerne opbevares på køl i en tætsluttet beholder. De kan holde sig ca. 1 uge på køl, men de kan også sagtens fryses 😀
Tips og lidt Romkugle/Træstamme ævl:
– Har du kun soltørret dadler på lager, vil jeg råde dig til, at bruge denne romkugle-opskrift.
– Både romkugler og træstammer er fryseegnet – så bare lav en hel portion romkuglemasse, når du alligevel har gang i de klistrede sager 😀
– HUSK; vil du kun lave 10 stk. træstammer, skal du kun lave 1/2 portion romkuglemasse (det gælder begge mine opskrifter på romkugler)
– Kan du ikke tåle dadler, kan du prøve at anvende svesker og abrikoser i stedet for. Kakao og romessens giver meget smag, så du ville sagtens kunne bruge andet tørretfrugt. Dog er dadler ofte at foretrække, da de både er saftige og giver en dejlig karamelsmag og konsistens.
– Jeg har brugt kokosfibermel til romkugledejen – det giver en dejlige konsistens, og smager slet ikke igennem. Så kan du ikke lide kokos, skal du ikke lade dig skræmme 😉
– Du kan fx købe Romessens fra “Urtegaarden”, som kan købes hos Helsekost og på nettet.
Kan massen fryses før den bliver lavet til træstammer? Så den bare skal tøes op, trilles og pyntes? Bliver den for klistret/smuldrer/ ændrer smag?
På forhånd tak og tak for opskriften 🙂