Verdens Bedste Gulerodsbrød (glutenfri, sukkerfri & laktosefri)
Dette gulerodsbrød er simpelthen nok det bedste glutenfri brød, jeg har bagt hidtil. Selv min lillebror (som ikke spiser glutenfrit) bad altså om et par skiver mere – det er i sig selv noget af et kompliment 😉 Opskriften har jeg skam selv udviklet. Jo mere glutenfri bagværk jeg bager, jo mere kommer det altså til at minde om ”rigtigt” brød.
Brødet her er af den grovere slags, og minder mest af alt om et saftigt lyst gulerodsrugbrød. Det er b. la. lavet på glutenfri havremel, fuldkornsrismel, kikærtemel og kastanjemel. Kastanjemelet og gulerødderne giver brødet sødme, mens kernerne og havremelet medvirker til brødets grovere fremtoning. Brødet blev spist med både pålæg, pesto, honning og ost – og det spillede banjo til det hele 😉 Så der er altså tale om et all-around brød, som både børn, voksne, unge og gamle kan lidt (også selvom de ikke spiser glutenfrit :D)
Verdens Bedste Gulerodsbrød (opskriften giver 1 brød)
Det skal du bruge:
1/2 liter halvlunkent vand
15 g. FiberHusk (den gule)
1 tsk. fint salt
2 dl. groftrevet gulerødder
30 g. solsikkekerner
30 g. gule hørfrø (kan erstattes af alm. hørfrø)
15 g. græskarkerner
15 g. chiafrø
Mel og bagepulver:
1 tsk. glutenfri bagepulver
200 g. glutenfri havremel (kan du ikke finde glutenfri havremel, kan du blende glutenfri havregryn til mel)
100 g. kastanjemel
50 g. kikærtemel
50 g. fuldkornsrismel
Derudover:
Mandelmælk til pensling
Solsikkekerner til pynt
Sådan gør du:
- Rør Fiberhusk og vand sammen i en skål. Lad det trække mindst 15 min., således det bliver til en gelé-masse.
- Tænd ovnen på 190 grader (alm. ovn).
- Pisk geléen med en elpisker. Tilsæt salt og pisk godt igen.
- Gulerødderne rives groft og røres i gelémassen med en grydeske.
- Kerner vejes af og røres i dejen.
- Bland bagepulver og mel sammen i en separat skål.
- Nu skal der for alvor røres godt rundt (brug evt. en røremaskine eller dejkrogene til en elpisker). Tilsæt melet lidt efter lidt, imens der røres omhyggeligt rundt.
- Dejen skal være klistret, men kan sagtens arbejdes med vha. fugtige hænder og et meldrysset bord.
- Dejen samles til en klump. Form dejen til et rundt aflangt brød, og placer det på en bageplade med bagepapir.
- Rids streger i brødet med en skarp kniv, pensel med mandelmælk og drys med solsikkekerner.
- Brødets skal bages på en lidt anderledes måde, for at opnå bedre struktur og sprødhed; Bag først brødet midt i ovnen på 190 grader i 30 min. Når de 30 min. er gået, skrues ovnen ned på 180 grader (alm. ovn), bag brødet færdig (ca. 50 min.) på de 180 grader. Den totale bagetid er 1 time og 20 min. Brødet skal være gyldent og lyde hult, når du banker under det.
- Lad det varme brød køle af på en rist.
Brødet er også blødt og saftigt dagen efter. Når du ikke at spise hele brødet, kan det sagtens fryses (evt. i skiver med madpapir i mellem).
Rigtig god bagelyst 🙂
Er din hjemmeside stadig aktiv? 🙂 den er super fin!