Glutenfri rugbrød m. frø & kerner (glutenfri, sukkerfri & laktosefri)
Rugbrød er en af Danskernes favoritter, og selvom man spiser glutenfrit kan man altså sagtens lave noget ligende 😀 Dette rugbrød smager super skønt, skorpen er sprød og indeni er det dejligt blødt.
Brødet har sin flotte farve fra carobpulver – dette “farver” kun brødet, og smager ikke igennem 🙂 Carobpulveret kan sagtens undlades, så bliver rugbrødet bare ikke brunt 😉
Dette brød indeholder både fuldkorn, frø og kerner – præcis som et “rigtigt” rugbrød gør. Det passer til alt slags pålæg, marmelade, peanutbutter, FabTella osv. Det er mildt i smagen, og vil være en favorit hos både små og store. Du kan sagtens fryse brødet ned i skiver, smid skiverne på brødristerne, og så er der friskt lunt rugbrød på 3 min.
Jeg har mikset en masse forskellige lækre glutenfri meltyper; det har jeg udelukkende gjort, da det giver et bedre resultat – både hvad angår smag og konsistens. Hvis du ikke har alle nedenstående meltyper, kan du fx erstatte nogle af dem med boghvedemel, quinoamel og majsmel. Det vigtigste er, at målene passer, således der er 200 g. mel i alt. Flagerne kan du erstattet med hirseflager, quinoaflager og risflager.
Glutenfri Rugbrød m. frø & kerner (1 brød)
Det skal du bruge:
1/2 liter lunkent vand
12,5 g. loppefrøskaller
5 g. carobpulver
1 tsk. fint salt
Frø/kerner
15 g. hørfrø
25 g. sesamfrø
30 g. græskarkerner
30 g. solsikkekerner
5 g. chiafrø
Mel/flager
20 g. hirsemel
20 g. fedtreduceret sesammel
50 g. glutenfri havremel
40 g. fuldkornsrismel
30 g. kastanjemel
20 g. kikærtemel
20 g. amarantmel
100 g. glutenfri havregryn
50 g. boghvedeflager
1 tsk. bagepulver
Smagsneutral olie til at smøre formen med
mandelmælk til pensling
sesammel til pynt
Sådan gør du:
- Vand og loppefrøskaller røres sammen – lad det trække i ca. 25 min.
- Tænd ovnen på 180 grader (alm. ovn).
- Pisk vand og loppefrøskaller med en elpisker.
- Tilsæt carobpulver og salt – pisk igen.
- Tilsæt frø og kerner – rør det godt sammen (brug evt. en røremaskine eller dejkrogene på en elpisker).
- Mel og flager tilsættes lidt efter lidt, imens der røres godt rundt.
- Til sidst røres bagepulver i dejen.
- Smør en brødform med olie.
- Hæld dejen over i brødformen, brug evt. en fugtig dejskraber til at glatte dejen ud med.
- Pensel brødet med mandelmælk og drys med sesamfrø.
- Bag brødet midt i ovnen på 180 grader (alm. ovn) i ca. 75 min.
- Lad brødet blive i brødformen i ca. 10 min., vend det derefter ud på en rist, og lad det afkøle.
Rugbrødet kan sagtens fryses – skær det evt. op i skiver, for derefter at fryse det ned 🙂
God bagelyst 😀
Hej Trine, jeg faldt lige over den her gode opskrift, men har et spørgsmål. Der står i indledningen at det skal blive til 200 gr. mel i alt. Men det er noget mere mel nede i opskriften?
Venlig hilsen Nana 🙂