Kerneboller m. Birkes & Chiafrø (glutenfri, laktosefri & sukkerfri)
Her op til weekenden bagte jeg disse vidunderlige glutenfri kerneboller. En weekend uden hjemmebag eksisterer vist ikke i min verden 😀
Bollerne er super hurtige at bikse sammen, det eneste som tager lidt tid er selve bagningen i ovnen. De skal nemlig bages i ca. en times tid, det lyder af meget ja, men resultatet er virkelig godt 🙂 Selv min mor var vilde med bollerne – det må være fordi, de minder om “rigtige” koldhævede speltboller 😉 Grunden til at bollerne skal bage så længe, er fordi dejen er meget væskelig og klistret. Er lykkelig for, at jeg ikke bare tilføjede mere mel, da resultatet på bollerne blev perfekt 😀 Super sprøde udenpå, luftig og svampet inden i 😀
Hvis jeg skal sammenligne bollerne med andet bagværk, må det være en blanding af koldhævede grovboller og Skagenslappere 😀
Kerneboller m. Birkes & Chiafrø (10-14 boller)
Det skal du bruge:
1/2 liter vand
15 g. loppefrøskaller
1 tsk. fint salt
Mel, gryn & væde:
15 g. kokosfibermel
100 g. glutenfri havregryn
50 g. fedtreduceret mandelmel
150 g. fuldkornsrismel
2 spsk. Mandelmælk
Frø & kerner:
5 g. Chiafrø
20 g. hørfrø
15 g. græskarkerner
15 g. solsikkekerner
15 g. sesamfrø
Til pynt:
Blå birkes
Chiafrø
Olivenolie
Sådan gør du:
- Vand og loppefrøskaller røres sammen i en skål. Lad det trække i ca. 20 min., således det bliver til gele.
- Tænd ovnen på 200 grader (alm. ovn)
- Pisk geléen med en elpisker. Tilsæt salt og pisk igen.
- Rør mel, havregryn og mandelmælk i dejen – brug evt. dejkrogene til elpiskeren eller en røremaskine.
- Til sidst tilsættes frø og kerner – rør det godt sammen.
- Dejen skal være som klistret grød 😀
- Form 10-14 boller med fugtige hænder, rul bollerne i birkes og chiafrø og placer dem på en bageplade med bagepapir.
- Inden bollerne skal i ovnen, dryppes de med olivenolie på toppen.
- Bag bollerne midt i ovnen på 200 grader (alm. ovn) i ca. 55-60 min. Bollerne skal være gyldne, de må endelig ikke brænde på – så hold øje. Bollerne skal lyde hule når du banker under dem. De skal bage i ret lang tid, men resultatet er virkelig godt. De er super sprøde udenpå og svampet inden.
Tips:
- Bollerne er fryseegnet, og smager fantastisk når de fra frost bliver opvarmet i ovnen.
- Du ved at dine boller er færdigbagt, når de har en kernetemperatur på 92 grader.
- Disse boller hæver opad, og bliver dejlige luftige og bløde inden i.
- Bollerne indeholder kokosfibermel, men det smager slet ikke igennem. Så lad dig ikke skræmme, hvis du ikke er til kokos.
De bedste glutenfrie boller jeg har bagt til dato! 🙂
Jeg fik 15 små boller, næste gang vil jeg lave 12, og gøre dem ekstra flade, da du puffer meget op 🙂
Tror du, at man ville kunne lave bollerne om til et stort franskbrød? 🙂