Fantastiske sundere ”Bløde Chokoladeboller” (glutenfri, sukkerfri & laktosefri)
Dét her er toppen af poppen! Denne opskrift på chokoladeboller sparker for alvor mås 😀 De smager altså bare himmelsk! De er fløjlsbløde, de er dejlig søde og de indeholder store chunky chokoladestykker – meeen det bedste af det hele må være, at noget så godt, faktisk er ret så sundt (altså i forhold til alm. chokoboller) 😉
Dagen efter er de stadig lige så svampet, saftige og bløde. Jeg blev faktisk forbløffet over, hvor godt de smagte dagen derpå 😀 Så de er geniale, at have med på skovtur, madpakke, arbejde eller bare som en lækker snack på farten.
DE ER VIIIILDT GODE, så jeg vil anbefale alle at bage dem, hvad enten man spiser alternativt eller ej 🙂
Jeg har brugt kokosmælk og kokosfibermel i opskriften, og jeg LOVER jer for, at de overhoved ikke smager af kokos. Derudover har jeg både brugt fedtreduceret mandelmel og almindeligt mandelmel – og det er vigtigt at bruge begge dele, da alm. mandelmel giver bollen fedtstof og lethed, hvor den fedtreduceret mandelmel giver bollen en god struktur.
Jeg lavede 12 små boller, men ønsker du større boller kan du evt. lave 9 mellemstore eller 12 store basser. Nederst under selve opskriften, har jeg lavet andre bolle-forslag 😀 Dejen er nemlig genial, så den kan sagtens forvandle sig til rosin- eller frugtboller 😀
”Bløde Chokoladeboller” (opskriften giver 1 plade boller; 12 små/6 store)
Det skal du bruge:
Våde ingredienser:
1 dl. laktosefri yoghurt naturel
1 dl. kokosmælk (fra dåse)
2 store æg fra glade høns
3 spsk. alm. Sukrin
1 spsk. agave (kan erstattes med flydende honning)
Tørre ingredienser:
1/2 dl. alm. mandelmel – svare ca. til 25 g. (fx fra ”Funktionel mad” eller ”Urtekram”)
1/2 dl. kokosfibermel – svare ca. til 25 g.
1 dl. fedtreduceret mandelmel (jeg bruger ”Funktionel mad’s” variant)
1,5 spsk. FiberHusk (den gule)
2 tsk. glutenfri bagepulver
½ tsk. ren vaniljepulver
1/4 tsk. stødt kardemomme
1 knivspids salt
Derudover:
50-70 g. sukkerfri og laktosefri mørk chokolade (Justér selv hvor meget chokolade der skal i, jeg gik ALL IN :D)
Mandelmælk til pensling
Sådan gør du:
- De våde ingredienser vejes af og piskes grundigt sammen med en elpisker.
- De tørre ingredienser blandes godt sammen i en skål.
- Hæld de tørre ingredienser lidt efter lidt over i skålen med våde ingredienser – pisk imens.
- Nu er dejen lind og blød som en grød. Lad dejen trække i 5-10 min., så FiberHusken kan få lov at virke, og derved gør dejen lettere at arbejde med.
- Tænd ovnen på 200 grader (alm. ovn).
- Hak chokoladen i grove stykker.
- Bland chokoladestykkerne i dejen med en ske.
- Form 12 små, 9 mellem eller 6 store boller med hænderne (klistre dejen meget, kan du fugte dine hænder med vand). Placer bollerne på en bageplade med bagepapir, og pensel dem med mandelmælk.
- Bag chokoladebollerne midt i ovnen på 200 grader i ca. 17-20 min. (brug evt. dobbelt plade, så bollernes bund ikke bliver mørke). Bollerne er færdige når de er gyldne.
- Lad bollerne køle af på en bagerist.
Bollerne smager fantastisk både lune og kolde 😀
Bollerne er også friske og bløde dagen efter, og de er skam også egnet til frysning 😉
Variation:
Rosinboller:
Hvis du skal holde fødselsdag, er det jo oplagt at bage hjemmebagte rosinboller. Skift derfor chokoladen ud med to håndfulde bløde rosiner.
Frugtboller:
Du kan også forvandle denne lækre bolledej til frugtboller. Skift chokoladen ud med tørret frugt. Fx rosiner, tranebær, morbær eller hakket figner, abrikos, dadler eller svesker.
Rigtig god bagelyst 😀
Ingen kommentarer endnu