”FabFoods italienske glutenfri pizza” – sprød, lækker & himmelsk! (glutenfri, sukkerfri & laktosefri)
God påske derude, håber i nyder påsken i fulde drag 🙂 Her på langfredag trængte jeg til en rigtig ferie og weekend middag. Forårs solen har skinnet smukt hele dagen, hvilket fik mig i ægte ferie-mood (ferie-mood = Italien. Det må være alle de kør-selv-ferier til støvlelandet i 90’erne, der har sat sine spor :D). Derfor kastede jeg mig ud i at kreere en glutenfri pizza. Resultatet er brillant, og selv min unge bror var begejstret (han kunne ikke smage, at pizza’en ikke var traditionel og spiste en hel).
Denne glutenfri pizza er ret så genial; bunden er sprød, den indeholder fuldkorn og så smager den af ÆGTE ITALIENSK PIZZA 😀 Jubiiii.
Pizzaen er toppen med bresola, artiskok, sorte oliven, delikat tomatsovs og ost. Hvis du ikke tåler alm. mozzarella, kan du i stedet bruge gedeost eller ost lavet på fårmælk.
”FabFoods italienske glutenfri pizza” (opskriften giver 2 store pizzaer – som fylder en hel bradepande)
Det skal du bruge:
Pizzabund:
25 g. gær
1 tsk. alm. Sukrin (den der ligner helt almindelig sukker)
3,5 dl. fingervarmt vand
1 tsk. havsalt
1 spsk. olivenolie
125 g. fuldkornsrismel (plus lidt ekstra til udrulning)
60 g. boghvedemel
40 g. glutenfri havremel (har du ingen havremel, kan du blende glutenfri havregryn til mel)
25 g. sesammel (jeg bruger den fra Funktionel Mad)
2 spsk. FiberHusk (den gule til bagning)
Derudover:
Delikat tomatsovs (se opskriften længere nede på indlægget)
150 g. gedeost (tåler du laktose evt. i små mængder, kan du bruge frisk Mozzarella)
100 g. bresola (kan evt. erstattes af parmaskinke eller du kan bruge begge dele)
1 håndfuld grillede artiskokker i lage (fx fra Urtekram)
1 lille håndfuld Sorte oliven
Oregano
4 håndfulde rucola eller babyleaves.
Revet parmesanost
Sådan gør du:
Pizzabund:
- Rør vand og Sukrin sammen i en skål. Gæret smuldres og røres sammen med vandet. Lad det stå og trække i ca. 10 min.
- Salt og olie blandes i vandet.
- Melet vejes af og blandes i en separat skål sammen med FiberHusk.
- Rør melet i vandet lidt efter lidt, imens der røres godt rundt i dejen.
- Ælt dejen i ca. 5 min. Brug evt. en røremaskine eller dejkrogene på en elpisker.
- Til sidst samles dejen til en stor kugle med hænderne. Placer dejen i en skål med et fugtigt viskestykker over. Lad dejen hæve et lunt sted i 40 min.
- Imens dejen hæver forberedes fyldet til pizzaerne. Se opskriften på tomatsovs længere nede på indlægget.
- Tænd ovnen på 250 grader (alm. ovn). Forvarm en pizza bagesten eller en bradepande i ovnen, så du får super sprøde pizzabunde.
- Drys et tynd lag fuldkorns rismel på køkkenbordet.
- Del dejen i 2 lige store dele, og rul dem ud til 2 store og tynde pizzaer (jo tyndere desto sprødere pizza får du).
- Placer hver pizza på et stykke bagepapir – først fordeles tomatsovsen på pizzaerne, derefter ost, til sidst pyntes pizzaerne med bresola, artiskok, oliven og et drys oregano.
- Bag pizzaerne i midten af ovnen på 250 grader (alm. ovn) i ca. 15 min. enten på en forvarmet bagesten eller bradepande.
- Når pizzaerne er færdige placere de på en bagerist (således bundene forbliver sprøde). Pynt de lune pizzaer med rucola/baby leaves og revet parmesanost.
Pizzaen kan sagtens fryses (dog uden salat :D)
Delikat tomatsovs:
Det skal du bruge:
1 alm. løg
2 fed hvidløg
Olivenolie til stegning
1/2 tsk. sød paprika
2,5 dl. mosede tomater på flaske (fx fra Urtekram, kan evt. erstattes med hakkede tomater fra dåse)
Salt, peber, basilikum og oregano
Sådan gør du:
- Hak løg og hvidløg fint. Svits det i olivenolie i en lille gryde.
- Når løgene næsten er svitset færdige, tilsættes paprika – steg det hele i et par minutter.
- Tilsæt mosede tomater og krydre med salt, peber, basilikum og oregano efter smag.
- Lad sovsen koge op, for derefter at småsimre indtil det skal bruges på pizzaerne.
Bon appetit! Og lad mig endelig høre fra jer, hvis i prøver denne lækre opskrift 😀
Hej! Ville spørge om det er muligt at bruge fuldkorns majsmel I stedet for rismel, eller bare speltmel? 🙂